miMakker Opleiding Niveau 1

De miMakker Opleiding Niveau 1 kan op twee manieren gevolgd worden. Beiden leiden op tot gecertificeerd miMakker.

Modulair: deze wordt op dit moment niet geboden

In een aantal modules ontwikkelt u uw miMakkusfundament én verstevigt u uw eigen persoonlijkheid. De eerste twee modules zijn toegankelijk voor iedereen die de methode wil leren kennen. Al na de eerste bijeenkomst wordt u bewust hoe de ander de regie heeft en hoe de ander het tempo bepaalt. De vervolgbijeenkomsten leren hoe u uw gedrag afstemt op de ander. Elke afzonderlijke bouwsteen is een afgerond geheel en vormt de basis voor de volgende bouwsteen. U hebt de keuze om door te gaan totdat u uw leerdoel hebt bereikt. Lees meer.

Flyer Contact met mensen met dementie

Integraal

Weet u zeker dat u miMakker wilt worden? Wilt u vanaf les één de clown in uzelf ontdekken? Dan is de ‘miMakker Opleiding Niveau 1’ de beste keuze voor u.

In een kleine groep gelijkgestemde deelnemers groeit u uit tot miMakker en wordt u opgeleid tot specialist in de methode. De belangrijkste ontwikkelpunten zijn: het inzetten van uw energie, het beheersen van uw lichaam, uw creativiteit, uw kwetsbaarheid en uw authenticiteit.

De opleiding bestaat uit een aantal lesdagen in de oefenstudio en stagedagen op locatie. U sluit de miMakker Opleiding Niveau 1 af met een erkend miMakker Certificaat.

Lees meer.

miMakker Opleiding Niveau 1 modulair

Stichting miMakkus leidt mensen op in de miMakkusmethode. Daarvoor heeft de stichting een opleidingsaanbod ontwikkeld: bouwstenen waarmee u de basis van het miMakkusfundament legt en de fundering van uw eigen persoonlijkheid verstevigt. Want de miMakkusmethode gaat over het maken van contact vanuit rust en respect.

Alle bouwstenen tezamen vormen de volledige opleiding tot specialist in de miMakkusmethode ofwel tot miMakker. U bent vrij om na elke bouwsteen te stoppen, bijvoorbeeld omdat u dát geleerd hebt wat u graag wilde leren. De miMakkeropleiding is officieel erkend volgens de richtlijnen van het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).

Hieronder volgt een overzicht met uitleg van de modules. In de brochure vindt u de informatie van alle modules bij elkaar.

Ontmoet miMakkus

Ontmoet miMakkus en maak kennis met de theorie en de praktijk achter de miMakkusmethode. In deze kennismakingsbijeenkomst (1 dagdeel) ziet, ervaart en begrijpt u wat contact maken vanuit rust en respect inhoudt. ‘Ontmoet miMakkus’ is laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk. Wilt u nieuwe kennis en vaardigheden opdoen over het maken van contact? Kent u iemand in uw naaste omgeving met dementie of een verstandelijke beperking? Bent u een professional in de gezondheidszorg of werkt u in een ander vakgebied? Ontmoet miMakkus en ontdek wat de miMakkusmethode voor u én uw omgeving kan betekenen.

Klik hier voor meer informatie

Voor wie?

‘Ontmoet miMakkus’ is geschikt voor iedereen die belangstelling heeft in het maken van contact volgens de miMakkusmethode. Er is geen specifieke vooropleiding of werkervaring vereist. Na afloop:

 • Weet u wat het realiseren van contact inhoudt.
 • Hebt u gezien en ervaren wat diverse benaderingswijzen met u en met een ander doen.
 • Weet u wat de miMakkusmethode inhoudt en hoe deze binnen en buiten de gezondheidszorg wordt toegepast.

Verder bouwen?

Smaakt de ontmoeting met Stichting miMakkus naar meer? Wilt u het effect van de miMakkusmethode zelf oefenen, leren en ervaren? Met bouwsteen 1 ‘Ervaar het miMakkus-effect’ gaat u zelf aan de slag! Hoe? Door te oefenen.

Kosten ‘Ontmoet miMakkus’?

geen

Aanmelden?

De data van onze opleidingen vindt u in de Agenda.

De cursussen en opleidingen vinden plaats in de Leerfabriek in Oisterwijk (Almystraat 14B). Inschrijven kan door te mailen naar info@mimakkus.nl.

Ervaar het miMakkus-effect (bouwsteen 1)

Een mens is een sociaal wezen met een sterke behoefte aan contact. Toch is dat contact niet voor iedereen vanzelfsprekend. Hoe realiseert u een contactmoment met iemand als die vanzelfsprekendheid er niet (meer) is? In deze bouwsteen (2 dagen) proeft u de facetten van de miMakkusmethode. Hoe? Door te oefenen en door te ervaren. Leer hoe u verwachtingen en oordelen loslaat en hoe u bewust contact maakt vanuit rust en respect. Deze bouwsteen is toegankelijk voor iedereen die contact wil maken. Bijvoorbeeld met iemand met dementie, met iemand met een verstandelijke beperking of met mensen in het algemeen.

Klik hier voor meer informatie

Voor wie?

‘Ervaar het miMakkus-effect’ is laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen die contact wil maken met een ander. ‘Ervaar het miMakkus-effect’ volgt op de kennismakingsbijeenkomst ‘Ontmoet miMakkus’. Er is geen specifieke vooropleiding of werkervaring vereist.

Na afloop

 • Hebt u kennisgemaakt met een aantal facetten uit de miMakkusmethode.
 • Hebt u gezien en ervaren hoe u bewust contact maakt vanuit rust en respect.
 • Hebt u gezien en ervaren hoe u uzelf leegmaakt voordat u in contact treedt met een ander.
 • Hebt u gezien en ervaren hoe u het contact afstemt op de belevingswereld van een ander.
 • Hebt u ervaren hoe u uw eigen plannen, ideeën, verwachtingen, normen en aangeleerde logica loslaat.
 • Ontvangt u een bewijs van deelname aan deze bouwsteen van de miMakkusopleiding.

Verder bouwen?

Zoekt u na het volgen van ‘Ervaar het miMakkus-effect’ verdieping in de miMakkusmethode? Wilt u deze manier van contact maken verder oefenen en voelen hoe u écht contact maakt van hart tot hart? Bouwsteen 2 ‘Doorgrond de miMakkusmethode’ gaat over verdieping: in de methode én in uzelf. Verstevig en verdiep uw eigen persoonlijkheid met deze volgende bouwsteen.

Kosten ‘Ervaar het miMakkus-effect’?

€ 295,-

Aanmelden?

De data van onze opleidingen vindt u in de Agenda.

De cursussen en opleidingen vinden plaats op in de Leerfabriek in Oisterwijk (Almystraat 14B). Inschrijven kan via onderstaand inschrijfformulier.

Inschrijfformulier

Doorgrond de miMakkusmethode (bouwsteen 2)

Verdieping: dat is waar deze bouwsteen over gaat. U gaat op ontdekkingsreis naar de kern en de toepassingen van de miMakkusmethode en naar de kern van uw eigen persoonlijkheid. Confrontatie, persoonlijke bewustwording en het (her-)vinden van uw authenticiteit zijn belangrijke thema’s in deze training. En u maakt voor het eerst kennis met de clown, maar uitsluitend als oefening om uw contactmogelijkheden uit te breiden. In ‘Doorgrond de miMakkusmethode’ (7 dagen) ligt de nadruk op uw contactuele vaardigheden met als resultaat: contact van hart tot hart.

Klik hier voor meer informatie

Voor wie?

‘Doorgrond de miMakkusmethode’ is geschikt voor iedereen die zich wil verdiepen in de benaderingswijze volgens de miMakkusmethode. Deelnemers aan deze bouwsteen hebben ‘Ervaar het miMakkus-effect’ afgerond.

Na afloop

 • Herkent u (non-verbale) signalen van een ander en van uzelf.
 • Is het punt of het moment waar de ander zich bevindt, uw uitgangspositie om contact te maken.
 • Bent u beter in staat om ieder moment van het contact in het hier en nu te zijn.
 • Bent u beter in staat om, binnen het contact, op de juiste manier aanwezig te zijn.
 • Zet u fysieke en emotionele vaardigheden in om op signalen te reageren.
 • Maakt u contact van hart tot hart!
 • Ontvangt u een bewijs van deelname aan deze bouwsteen van de miMakkusopleiding.

Verder bouwen?

Hebt u ambitie om miMakker ofwel specialist in de miMakkusmethode te worden? Met bouwsteen 3 (Be)proeft u de miMakker. Bent u een potentiële miMakker? Stichting miMakkus traint en beoordeelt u op de aanwezigheid van clownscompetenties.

Kosten ‘Doorgrond de miMakkusmethode’?

€ 990,-

Aanmelden?

De data van onze opleidingen vindt u in de Agenda. De opleidingen vinden plaats in de Leerfabriek in Oisterwijk (Almystraat 14B).

Inschrijven kan door te mailen naar info@mimakkus.nl.

(Be)proef de miMakker (bouwsteen 3)

Bestaan de eerste bouwstenen van de miMakkusopleiding uit het versterken van uw contactuele vaardigheden; in ‘(Be)proef de miMakker’ wordt u getraind in en getoetst op uw clownscompetenties. U hoeft de clownscompetenties niet te beheersen, maar ze moeten wel aanwezig zijn. Zodat u zich deze tijdens de miMakkusacademie verder kunt ontwikkelen. Stichting miMakkus beproeft of u het in u hebt om miMakker te worden. En u proeft of de miMakkerneus (bij) u past. Na deze auditie ‘(Be)proef de miMakker’ (1 dag) weet u of u bent toegelaten tot de miMakkusacademie (de miMakkusopleiding rechtstreeks).

Klik hier voor meer informatie

Voor wie?

‘(Be)proef de miMakker’ is voor mensen die bouwsteen 1 ‘Ervaar het miMakkus-effect’ en bouwsteen 2 ‘Doorgrond de miMakkusmethode’ hebben afgerond. ‘(Be)proef de miMakker’ is de auditie om toegelaten te worden tot de miMakkusacademie.

Na afloop

 • Ontvangt u een bindend advies of u bent toegelaten tot de miMakkusacademie.
 • Weet u voor uzelf of de rode miMakkerneus (bij) u past.

Verder bouwen?

Hebt u bouwsteen 3 ‘(Be)proef de miMakker’ met succes volbracht en hebt u een positief advies ontvangen? Stichting miMakkus heet u van harte welkom bij de volgende bouwsteen: ‘Ontwikkel uw miMakker’ ofwel de miMakkusacademie. Ontwikkel, train en beleef de miMakker in de miMakkusacademie.

Kosten ‘(Be)proef de miMakker’?

€ 175,-

Aanmelden?

De data en locatie van onze opleidingen vindt u in de Agenda.

De cursussen en opleidingen vinden plaats in de Leerfabriek in Oisterwijk (Almystraat 14B). Inschrijven kan via het inschrijfformulier hieronder.

Inschrijfformulier

Ontwikkel uw miMakker (bouwsteen 4)

‘Ontwikkel uw miMakker’ is de meest intensieve bouwsteen van de miMakkusopleiding. Het vergt veel training om miMakker te worden. De clown, die niet speelt maar ís, vormt de basis van deze bouwsteen. De clown die voortkomt uit uw eigen authenticiteit is altijd in het hier en nu én is altijd uit op contact met zijn publiek. In ‘Ontwikkel uw miMakker’ (15 dagen en 7 stages) worden uw kennis, uw vaardigheden en uw clownscompetenties stap voor stap verder ontwikkeld. U volgt vijftien lesdagen in de oefenstudio. Daarnaast observeert u een ervaren miMakker en u loopt stage bij diverse zorginstellingen. Het eindresultaat mag er zijn: u bent gecertificeerd miMakker en specialist in de miMakkusmethode!

Klik hier voor meer informatie

Stages

Aan de miMakkusacademie zijn twee stageopdrachten verbonden:

 • Drie observatiestages waarbij u een ervaren miMakker observeert.
 • Zeven stages bij diverse zorginstellingen, onder persoonlijke begeleiding van één van de miMakkusdocenten.

En u krijgt een coaching-on-the-job, enkele maanden nadat u de opleiding hebt afgerond.

Voor wie?

‘Ontwikkel uw miMakker’ is uitsluitend toegankelijk voor degenen die bouwsteen 1 en 2 hebben gevolgd en ‘(Be)proef de miMakker’ met een positief advies hebben afgerond.

Na afloop

 • Beheerst en gebruikt u uw lichaam als instrument.
 • Hebt u kennis van uw eigen miMakkerpersonage.
 • Geeft u uw miMakkerpersonage gestalte met kleur, een kostuum, beweging, stem en expressie.
 • Communiceert u als miMakker met mensen voor wie taal niet vanzelfsprekend is.
 • Bent u een volwaardig en gelijkwaardig maatje van de mensen uit uw doelgroep.
 • Bent u een volwaardig gesprekspartner voor zorgprofessionals op het gebied van belevingsgerichte zorg.
 • Ontvangt u een certificaat en bent u gecertificeerd miMakker. De miMakkusopleiding is erkend volgens de normen van het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (www.crkbo.nl).
 • Treedt u toe tot het miMakkus Genootschap: de beroepsvereniging voor miMakkers die zich inzet voor kwaliteitszorg, professionele ontwikkeling en netwerkbevordering.

Verder bouwen?

Om uw miMakkercertificaat te behouden neemt u jaarlijks deel aan de laatste bouwsteen: ‘Versterk uw miMakker’. Deze bouwsteen bestaat uit twee verplichte terugkomdagen: één thematische bijeenkomst in de oefenstudio en een intervisie met een aantal collega-miMakkers bij een zorginstelling waar u te gast bent. Versterk uzelf en uw miMakker met de miMasterclass!

Kosten ‘Ontwikkel uw miMakker’?

€ 4.800,-

Aanmelden?

De data van onze opleidingen vindt u in de Agenda.

De cursussen en opleidingen vinden plaats in de Leerfabriek in Oisterwijk (Almystraat 14B). Inschrijven kan door te mailen naar info@mimakkus.nl.

Versterk uw miMakker (bouwsteen 5)

U bent gecertificeerd miMakker, en dan? Wel, dan dient u uw kennis, uw vaardigheden en uw netwerk te onderhouden. Daarvoor volgt u jaarlijks twee verplichte kwaliteitsnascholingsdagen. Deze bestaan uit minimaal één thematische terugkomdag en een intervisie met een aantal collega-miMakkers bij de zorginstelling waar u te gast bent. Maar u bent vrij om meer thematische bijscholingen te volgen. Zo professionaliseert u uw miMakker, versterkt u uw vaardigheden, behoudt u uw certificaat en ontmoet u andere miMakkers.

Klik hier voor meer informatie

Voor wie?

‘Versterk uw miMakker’ is uitsluitend toegankelijk voor gecertificeerde miMakkers. Bepaalde thema’s worden opengesteld voor de deelnemers aan de miMakkusacademie.

Na afloop

 • Behoudt u uw certificaat en blijft u gecertificeerd miMakker.
 • Heeft u de kennis en de vaardigheden om u te specialiseren op specifieke vakgebieden.
 • Heeft u uw netwerk miMakkers onderhouden en uitgebreid. – Onderhoudt u uw contact met Stichting miMakkus.
 • Blijft u deel uitmaken van het miMakkus Genootschap.

Kosten ‘Versterk uw miMakker’?

€ 295,-

Aanmelden?

De data van onze opleidingen vindt u in de Agenda.

De cursussen en opleidingen vinden plaats op in de Leerfabriek in Oisterwijk (Almystraat 14B). Inschrijven kan door te mailen naar info@mimakkus.nl.

miMakker Opleiding Niveau 1 Integraal

Stichting miMakkus leidt mensen op in de miMakkusmethode.

Daarvoor heeft de stichting een opleidingsaanbod ontwikkeld waarmee u de basis van het miMakkusfundament legt én de fundering van uw eigen persoonlijkheid verstevigt.

Want de miMakkusmethode gaat over het maken van contact vanuit rust en respect. Tijdens deze 30 dagen durende beroepsopleiding leer je alles over contact maken van hart tot hart.

De enige voorwaarde voor toelating is, dat u de kennismakingsdag/auditie ‘(Be)proef de miMakker’, voorafgaand aan de opleiding, afsluit met een positief advies van de miMakkusdocenten.

Daarna volgt u de volledige opleiding tot miMakker die bestaat uit 22 lesdagen, twee observatiebezoeken en zeven begeleide stages.

De miMakkusopleiding is officieel erkend volgens de richtlijnen van het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).

Kosten

€ 5.750,-

Aanmelden?

De data van onze opleidingen vindt u in de Agenda.

Inschrijven kan door te mailen naar info@mimakkus.nl.

Voor het complete opleidingsaanbod kunt u onze brochure downloaden.