Dagelijks om 10.00 en 20.00 uur
gratis Online Ontmoet (+ 15 min) voor:
(Klik op de links voor meer informatie en aanmelden)
Toekomstige miMakkers
Zorgprofessionals
Mantelzorgers/vrijwilligers
                                                                                                     

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Terugkomdag – Kijken naar muziek

12 oktober 2015 @ 10:00 - 17:00

Uitsluitend voor gecertificeerde miMakkers.

Kijken naar muziek lijkt een tegenstelling, maar we bedoelen ermee dat iedereen een bepaald ritme in zijn lichaam heeft. Het kan het ritme van het lopen zijn, het ritme van een terugkomende beweging, het ritme van iemands ademhaling of bijvoorbeeld de melodie die iemand vaak loopt te neuriën.

Deze bewegingen kunnen een uitgangspunt zijn om muziek te gaan maken. Natuurlijk hoeven er geen symfonieën geschreven te worden. Het gaat erom dat je de bewegingen die iemand maakt, leert omzetten in muziek. Eigenlijk leer je het instrument te worden van degene met wie je speelt.

Je hoeft zelf niks te verzinnen, je hoeft je alleen maar te laten sturen. Dit ontstaat als je heel gedetailleerd kijkt naar iemand zodat je elke verandering in ritme oppikt en daarop reageert. Op deze manier ontstaat een open en prettig geluidenspel dat door de cliënt word gecomponeerd.

Als je goed naar iemand blijft kijken en je laat sturen, dan merk je dat je op den duur kleine variaties mag gaan aanbrengen. Je kan een ritme steeds herhalen, iets versnellen of juist vertragen. Je kan een soort tegenritme gaan spelen en het volume verhogen zodat er een uitbundig en swingend muziekspel ontstaat. Of juist het terugkerende ritme zoeken zodat je een introvert, bijna meditatief, moment componeert.

Als je dit allemaal in de vingers hebt, gaan we kijken hoe we met eenvoudige instrumenten dit spel kunnen versterken. Het instrument heeft altijd een ondersteunende functie. Je hoeft zelf zeker geen instrument te kunnen bespelen of muzikaal onderlegd te zijn om deze manier van werken te leren. Natuurlijk zijn je lichaam en je stem het beste instrument. Klappen, lachen, tikken, hummen, neuriën, zingen: het zijn allemaal geluiden die we heel doelbewust gaan gebruiken!
Elco van Alphen – docent

Gegevens

Datum:
12 oktober 2015
Tijd:
10:00 - 17:00

Locatie

Stichting miMakkus
Iepenlaan 40
Eindhoven, 5616 NS Netherlands
Telefoon
0886462500
Bekijk de site van Locatie