Mark is een jong volwassene met een verstandelijke beperking. Praten kan hij niet en vaak is hij volledig in zijn eigen wereld, maakt dan steeds wiegende bewegingen. Vandaag zit hij in een schommelstoel en schommelt heen en weer. Hij gaat helemaal op in het heen en weer bewegen, miMakker Loeloe blijft van een afstand naar hem kijken. Omdat het wiegen een melodietje bij haar oproept begint zij muziek te maken met een muziekdoosje in het ritme van het heen weer bewegen van Mark. Ze wiegt zelf ook heen en weer met haar lichaam. Mark draait zijn gezicht richting Loeloe en luistert. Hij houdt op met schommelen en kijkt met aandacht naar het wiegen van Loeloe. Hij staat op en komt naar haar toe, blijft vlak voor haar staan. Mark kijkt even naar het muziekdoosje, dan naar Loeloe. Vervolgens draait hij zich om en loopt naar een groot kussen dat op de grond ligt en gaat daar languit op liggen, op zijn buik.

Plezier voor drie

Terwijl hij daar ligt kijkt hij Loeloe afwachtend aan, die speelt nog steeds met het muziekdoosje. Al spelend gaat ze nu naar Mark toe en gaat bij hem op het kussen liggen. Zo liggen ze op hun buik op het kussen, naast elkaar en luisteren samen naar het muziekdoosje. Mark geniet zichtbaar. Hij schuift nog wat dichter naar haar toe en legt zijn arm om haar schouders heen. Als hij opzij kijkt naar Loeloe en hun ogen elkaar ontmoeten, is te zien hoe zijn gezicht straalt.

Even later komt Sam aangelopen en gaat er ook bij liggen. Hij wil ook muziek maken en begint met zijn hand op de grond te slaan in het ritme van de melodie van het muziekdoosje. Mark wiegt mee met zijn hoofd en schouders in het ritme en houdt Loeloe vast, zijn hand klopt zachtjes op haar schouder, ook in het ritme mee. Regelmatig kijken ze even naar elkaar en hun lach klinkt door de ruimte. Ze genieten met drieën van het maken van muziek, het luisteren naar de muziek en elkaar.

Het is zo mooi om te zien als het contact zich opent vanuit de ander. Als miMakker heb ik geleerd te wachten tot degene zo ver is om mij toe te laten in zijn of haar wereld. En het is geweldig om dan te ervaren hoeveel plezier je samen kan hebben met zo weinig.

Nel

Share This