Vandaag brengt miMakker Pomm een bezoek aan een dagbestedingsgroep voor jongeren met een ernstige verstandelijke beperking.

Wanneer Pomm de ruimte rondkijkt ziet ze Petra zitten. Met gespannen bewegingen wrijft ze voortdurend met haar handen over haar bovenbeen. Ze beweegt haar lichaam wat mee in kleine wiegende bewegingen en maakt ook steeds verbaal een vrij hard en scherp geluid. Als Pomm iets dichterbij haar is, laat ze zich schuin naast Petra haar op de grond zakken. Ze merkt dat Petra het niet fijn vindt als ze aangekeken wordt. Dan neemt de spanning zichtbaar toe in haar wrijven en maakt ze nog hardere geluiden. Pomm kijkt dan ook opzij en wiegt een poosje wat met Petra’s bewegingen mee. Ondertussen luistert ze naar de geluiden en begint ze zachtjes na te doen.

De muzieksliertjes

Zonder naar haar te kijken voelt Pomm dat Petra aandachtig naar haar kijkt. Pomm draait zich niet om, maar pakt heel rustig gekleurde sliertjes met verschillende bellen uit haar tas, die in het gezichtsveld van Petra staat. Ondertussen gaat ze, net als Petra, gewoon door met de bewegingen en geluiden.

Plotseling pakt Petra naar de sliertjes met bellen en wordt dit opeens een verbinding tussen de handen van Petra en Pomm. Samen rammelen ze de bellen, het klinkt als muziek. Ze lachen soms als hun vingers in elkaar verstrengeld raken. Pomm merkt dat Petra steeds rustiger wordt en na een tijdje zitten Petra en Pomm met hun voorhoofden tegen elkaar en hebben ze alleen nog oog voor het mooie handspel tussen hun beiden en de muziek-sliertjes.

Een nieuwe weg

Al heel lang werk ik, Wilma, als activiteitenbegeleider bij mensen met een verstandelijke beperking. Inmiddels heb ik de opleiding bij Stichting miMakkus afgerond en werk ik ook als miMakker. Iedere keer verrast en ontroert het mij weer wat er ontstaat tijdens mijn ontmoetingen die ik nu beleef als Pomm. Het zijn keer op keer geweldige cadeautjes. Ik ben een nieuwe weg aan het ontdekken in het maken van contact.

Wilma van Summeren

Share This