Als Manager Zorg bij zorginstelling Cederhof in Kapelle ervaart Catherien Besuijen dagelijks wat de Incompany Training met zorgmedewerkers doet. “De miMakkusmethode past erg binnen onze visie en vormt een mooie aanvulling op de zorg die wij bieden”, zegt Besuijen. Binnen de instelling zien zij steeds meer mensen met dementie en daar proberen zij onder meer met de methodiek op in te spelen.

“Eerder hebben we ons op omgevingszorg gericht. We hebben vier sfeervolle ruimtes in jaren ’60 stijl ingericht die herkenbaarheid, veiligheid en rust uitstralen. Naast de fysieke omgeving vinden we het belangrijk om iets aan de mensen in de omgeving, aan onszelf dus, te doen”, zegt Besuijen. Vanwege de kleinschaligheid van de instelling kozen zij niet voor een miMakker, maar voor een Incompany Training. “Je merkt dat je soms niet veel met taal moet doen, maar juist non-verbaal.”

Weerstand
De zorgmedewerkers van Cederhof volgden de training gedurende vier dagdelen. Als verdiepingsmodule krijgen zij in 2019 de Training Weerstand. “Daar krijg je elke dag mee te maken en het vormt daarom een mooie aanvulling.” Besuijen ziet dan ook dagelijks hoe medewerkers van Cederhof bewust en onbewust de methode toepassen. “Zo benoemde een teamleider laatst dat ze regelmatig een teamlid hoort zeggen: ‘ik ga nu even weg om mijn hoofd leeg te maken.”’
Naast de basiselementen zoals het hoofd leegmaken, oogcontact en afstemmen op de ander valt het Besuijen vooral op dat medewerkers veel bewuster met rust omgaan. “Een valkuil binnen de zorg is dat je vooral veel doeners in dit vak ziet. En ‘doen’ roept bij mensen met dementie soms ongewenste prikkels en angst op. Door de training gaan medewerkers veel bewuster om met hun handelingen. Het is iets wat je moet ervaren. Je moet het effect voelen.”

Herhaling
Al met al is Besuijen erg tevreden over de Incompany Training van miMakkus. “Ons centrale thema is herkenbaarheid, veilig voelen en contact maken. De training sluit hier mooi op aan. Het past erg binnen onze visie en we bekijken nu hoe we de training kunnen herhalen.”

Share This