Mevrouw Anderlies is een welbespraakte dame, ze heeft veel van de wereld gezien. Ik mag graag, voordat ik mij omkleed als miMakker, een praatje met haar maken. Als Sophie zie ik haar maar af en toe. Maar dat die enkele keren wel indruk op mevrouw hebben gemaakt blijkt uit het volgende contact tijdens een beeld-bel-sessie.

Het is voor afdeling Rolderborg de eerste keer beeld-bellen met miMakker Sophie. En na bijna drie kwartier online contact te hebben gehad met mevrouw Schoonloo, zet de activiteiten begeleidster Sandra de IPad op de tafel in de huiskamer waar mevrouw Pits en mevrouw Anderlies zitten.

Zodra Sophie op het scherm verschijnt reageert mevrouw Pits enthousiast “Oh, hé, wat leuk!”. De IPad wordt een stukje verschoven en nu ziet ook mevrouw Anderlies het gezicht van Sophie. Ze stelt gelijk een vraag: “Herken je mij?” “Ja, ik herken je, herken je mij ook?”, is de reactie van Sophie. “Ja zeker”’ zegt mevrouw: “Vooral die rode neus. Heel leuk hoor!”

“Is alles goed bij jullie?”, wil Sophie graag weten. “Ja, ik mag niet mopperen. Met het hele gezin, het gaat allemaal goed”, antwoordt mevrouw. Sophie knikt: “Zo zien jullie er ook uit.” Waarop de stem van mevrouw Pits klinkt: “Ja, de muziek is uit.” Ook zij volgt met aandacht het gesprek.

Iedereen is happy

Sophie hoopt echter het contact met mevrouw Anderlies niet te verliezen en herhaalt: “Zo zien jullie er ook uit!” Gelukkig pakt mevrouw het gesprek weer op met: “Ja, jij ziet er ook goed uit.” En dan hebben ze de volgende dialoog samen.

S: “Je ziet er goed uit. Jullie zien er allemaal goed uit!”

A: “Nou fantastisch, wat leuk om te horen.”

S: “Jullie zien er allemaal gelukkig uit!”

A: “Ja, ik denk dat de meesten van ons, vooral in ons gezin, iedereen heel happy is.’

S: “Dat klinkt fantastisch.”

A : “Ja, dat is het ook.”

S: “Dat klinkt ook als gezegend.”

A: “Ja, ja, we zijn ook gezegend.”

S: “En dankbaar.”

A: “En dankbaar. Dat is een hele goeie opmerking van jou. Ik weet het wel, maar ik maak er nooit een gesprek van dat je dankbaar bent en je gezegend voelt. Maar dat ben je toch.”

“Dat is het leven”, klinkt ineens op de achtergrond. Sophie kan niet zien wie het zegt, maar ze ziet mevrouw Anderlies bevestigend knikken en hoort haar zeggen: “Dat is het leven.”

Hard werken vanuit het hart

Dankbaar en gezegend, zo voelde ik mij ook na deze beeld-bel-sessie. Want wat fijn om te zien en horen dat er zo goed voor iedereen gezorgd wordt. Dat bewoners zich gelukkig en thuis voelen in deze ongekende tijd. Natuurlijk zijn er ook momenten op een dag dat er onrust, agitatie en verdriet is, ook hier moeten we aandacht voor blijven houden. Maar de fijne, huiselijke sfeer die bewoners ervaren dankzij een prachtig stel collega’s is hartverwarmend.

Het is extra hard werken deze periode, maar er wordt ook vanuit het hart gewerkt. En dat voel ik door het scherm heen en hopelijk lees jij het ook in dit verhaal.

Inmiddels worden kleine, voorzichtige stapjes genomen in de versoepeling van de maatregelen. Wat hoop ik dat binnen afzienbare tijd we weer echt op bezoek kunnen komen. Tot die tijd blijft beeldbellen een zeer welkome oplossing is. Dat heb ik meerdere keren zelf mogen ervaren.

Veel dank mevrouw Anderlies en hopelijk tot gauw.

Gerja Visscher

Share This