Deze week een blog van Petra van der Velde. Tijdens haar bezoek aan Mevrouw Blauw, als mimakker Stip, krijgt Muis Jantje een bijzondere rol. Wilt u meer weten over Muis jantje, kijk dan eens op https://www.facebook.com/Muis-Jantje-432098980326081/ Maar nu eerst een bijzondere ontmoeting van miMakker Stip.

Een ontmoeting in stilte

Mevrouw Blauw zit in haar rolstoel wat verloren om zich heen te kijken. Mevrouw heeft dementie en is tevens slechtziend. miMakker Stip benadert haar heel rustig en neuriënd om te laten weten dat ze niet meer alleen in de huiskamer zit. Mevrouw kijkt zoekend rond, maar kan zich slecht focussen op iets.

miMakker Stip gaat op ooghoogte dicht mevrouw Blauw zitten. De zoekende handen van mevrouw voelen ineens de arm van Stip en ze pakt deze beet. Mevrouw kijkt nu Stip aan en zoeken haar gezicht af, op zoek naar…, ja waar naar? Stip laat zich bekijken en plots omvatten de handen van mevrouw het gezicht van Stip. Ze trekt haar hoofd naar zich toe en voorhoofd aan voorhoofd zitten ze een poosje in stilte bij elkaar. Dan streelt mevrouw de wangen van Stip, aait over haar haren en bevoelt haar neus, als plots hun ogen contact maken. Heel verdrietig kijkt ze Stip even aan, een zachte snik klinkt, maar dan breekt er voorzichtig een glimlach door.

Een ontdekkingsreis met Muis Jantje

Mevrouw haar handen dwalen af langs Stip haar nek en over haar armen, om deze goed vast te blijven houden. Verstrengeld zitten ze nog een poosje bij elkaar. Vinger voor vinger maakt Stip zich langzaam los uit hun omhelzing en legt Muis Jantje op haar rolstoeltafeltje. Als mevrouw Muis Jantje pakt, pakt ze tevens Stip haar hand weer en samen onderzoeken ze, als in pantomime, de staartjes, de rode neus en de vorm van het zachte beestje. Ook dit duurt een poosje en lijkt een ontdekkingsreis in slow motion, waarin hun handen en Muis Jantje de hoofdrol spelen.

Mevrouw haar blik is nu helder en meer gefocust. Stip verbreekt weer vinger voor vinger het fysieke contact tussen hen. Mevrouw blijft gefascineerd Muis Jantje onderzoeken. Ze zet hem zelfs even haar bril op en laat hem de rand van haar tafeltje ontdekken. In stilte kan Stip zich meer en meer terugtrekken en mevrouw overlaten in haar wereldje, waarin Muis Jantje ook een plekje heeft gekregen.

Ik, Petra, ben enorm ontroerd, omdat mevrouw Blauw alle keren daarvoor erg onrustig en verbaal aanwezig was, nu hebben we in harmonieuze stilte onze ontmoeting. Als ik na het omkleden langs de huiskamer loop heeft ze Muis Jantje nog steeds in handen.

Petra

Share This