Bron: Onvergetelijk Van Abbe, Archipel Zorggroep Eindhoven Foto: Freekje Groenemans

Kunsthistorica Jenneke Lambert past de miMakkusmethode toe tijdens de Alzheimer-rondleidingen in het Van Abbemuseum in Eindhoven. Sinds 2013 geeft het museum voor hedendaagse kunst de rondleiding ‘Onvergetelijk Van Abbe’ voor mensen met Alzheimer en hun mantelzorgers. “In het begin komt men stilletjes binnen, maar in nog geen uur tijd merk je dat ze loskomen. Soms tot verrassing van de mantelzorger”, zegt Lambert die onlangs de 2-daagse Ervaar miMakkus training volgde.

Onvergetelijk Van Abbe vindt iedere tweede maandag van de maand plaats. De rondleiding duurt ongeveer een uur en is niet alleen een waardevolle middag voor mensen met Alzheimer, maar ook voor hun mantelzorgers. “Iedereen kan eerst rustig acclimatiseren en vervolgens start de rondleiding. We staan stil bij de betekenis en interpretatie van kunst, maar het is ook helemaal niet erg als we afdwalen”, aldus Lambert.

Inzicht in jezelf en je omgeving
De Ervaar miMakkus training die zij heeft gevolgd, helpt haar bij het geven van deze rondleidingen. “Tijdens de cursus krijg je enorm veel praktische tips die je kunt toepassen, maar het geeft je ook enorm veel inzicht in jezelf en je omgeving.” Een van de praktische voorbeelden waar zij veel aan heeft, is het leegmaken van het hoofd. “Wanneer een rondleiding bijna begint, wil je dat alles goed geregeld is en alles klaarstaat. Tegenwoordig neem ik een momentje om rust bij mezelf te creëren. Je laat de kennis in je hoofd los en hebt zo ook veel meer ruimte om te zien hoe het met mensen gaat.”

Daarnaast heeft zij tijdens de training gemerkt hoe belangrijk lichaamstaal is. “De cursus heeft mij daar heel bewust van gemaakt. Het is heel mooi hoe je dat nu kunt inzetten om iemand te benaderen. Het zijn kleine onderdelen die je normaal automatisch doet, maar die veel verschil maken. Zo weet je mensen beter aan je te binden en te boeien.” Met die instelling streeft Lambert naar een waardevolle middag voor mensen met Alzheimer en hun mantelzorgers.

Ervaar miMakkus
Stichting miMakkus traint vrijwilligers en mantelzorgers om contact van hart tot hart te maken met mensen voor wie taal niet meer vanzelfsprekend is. Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact met ons op of ervaar het tijdens de 2-daagse Ervaar miMakkus training op zaterdag 15 en 29 september van 10:00 tot 17:00 uur.

Share This