Over ons

Stichting miMakkus wil dé stichting zijn die op het gebied van contact en communicatie de zorg voor mensen met een cognitieve beperking (dementie) of verstandelijke beperking verbetert waardoor hun welzijn en kwaliteit van leven verbetert. Stichting miMakkus heeft de miMakkus methode ontwikkeld die berust op een ervaringsgerichte benaderingswijze. Doel van de methode is om contact te maken met mensen voor wie taal niet (langer) vanzelfsprekend is.

Stichting miMakkus biedt een visie op zorg en verzorgt opleidingen, trainingen en workshops op basis van ervaringsgericht leren. Door vanuit rust en respect gedrag af te stemmen op de belevingswereld van de persoon met bijvoorbeeld dementie. Het resultaat? Een oogopslag, een glimlach, een schaterlach maar ook een traan mag er zijn. Kortom, er ontstaat contact van hart tot hart.

Wij verzorgen opleidingen, trainingen en workshops voor zorgprofessionals, mantelzorgers, vrijwilligers, gemeenten en we bieden Incompany Trainingen voor zorginstellingen. Het is mooi om te zien wat contact maken volgens de miMakkusmethodiek inhoudt en wat dit voor mensen én hun omgeving betekenen kan. Zo krijgen zorgprofessionals door de Incompany Training handvatten aangereikt voor het maken van contact van hart tot hart. De toegevoegde waarde is vermindering van uitdagend gedrag en een beter afgestemd contact met de persoon met dementie. Dit kan bijdragen aan meer welzijn en een betere kwaliteit van leven van cliënten.

Ook is het mogelijk dat partners, familieleden en naasten de hulp inschakelen van de miMakker (clown), veelal iemand uit de zorg, die na een intensieve kortdurende beroepsopleiding, dé specialist in de miMakkus-methode is, ookwel: de contact-expert. Met 150 miMakkers verspreid over Nederland komen mensen met dementie even uit het ‘niets’ en ontstaat er vreugde. Vreugde bij de persoon voor wie de taal niet meer machtig is, maar ook vreugde bij familieleden, bij mantelzorgers en vrijwilligers en bij zorgprofessionals.