Mantelzorger Marieke Mollema

Yvonne Schouten, beleidsadviseur sociale ontwikkeling bij de gemeente Waalre is erg enthousiast over de ‘Introductietraining voor mantelzorgers en vrijwilligers’ van Stichting miMakkus. “Het is echt een uitkomst voor mantelzorgers”, aldus Schouten. Tijdens de introductietraining maken partners, familieleden, vrijwilligers en mantelzorgers kennis met de miMakkusmethode. “Het heeft zo’n goede resultaten opgeleverd dat ik daar heel graag meer mensen gebruik van wil laten maken.”

Het was de eerste keer dat de gemeente Waalre Stichting miMakkus inschakelde voor deze training. De training is voor iedereen toegankelijk, maar is niet gratis. “We vragen een bijdrage, maar willen het laagdrempelig en betaalbaar houden. Als gemeente hebben we een taak op het gebied van mantelzorgondersteuning.” Dat is ook de reden dat Schouten adviseert om de training structureel aan te gaan bieden. “Ik ben er heel enthousiast over. Het is heel waardevol in de omgang met mensen met dementie.”

Contact verbeteren
Schouten sprak verschillende deelnemers van de training en zag ook hoe de methode wordt toegepast binnen de zorg. “Je gunt het iedereen die te maken heeft met iemand met dementie om zo’n training te volgen.” Irene Vos is vrijwilligster en is het daarmee eens. Door haar vrijwilligerswerk bij de PrachtDag in Waalre komt zij regelmatig in contact met ouderen met dementie. “Tegenwoordig heeft iedereen wel een opa, oma of iemand anders in de familie met dementie. Als je het contact kunt verbeteren, gaan de contacten ook frequenter en prettiger plaatsvinden.” Zeker als we kijken naar de eenzaamheid van ouderen vindt Vos dit erg positief aan de training.
Marieke Molle is mantelzorger voor haar vader en ziet de training als een echte aanvulling. “Er werden heel veel tips gegeven die in mijn beleving niet alleen thuishoren in het contact met mensen met dementie. Het zou mooi zijn als we die onderdelen ook toepassen in het dagelijks contact met mensen”, aldus Molle. Tips die zij tijdens de cursus erg waardevol vond waren rustig praten, het maken van oogcontact en het afstemmen op de ander.

Rust vinden
Voor Irene Vos was vooral het vinden van rust een goed handvat. “Wanneer ik begin met mijn vrijwilligerswerk, laat ik mijn verhaal even achter me. Ik hang mijn jas op en ben er even voor iedereen. Ik heb er echt van geleerd om met die rust binnen te komen en iedereen in zijn verhaal te laten op dat moment.”

Indien je interesse hebt om de ‘Introductietraining voor mantelzorgers en vrijwilligers’ van Stichting miMakkus binnen je gemeente aan te bieden, neem dan gerust contact met ons op via info@mimakkus.nl. Je kunt ook bellen naar (088) 646 25 00. Indien je zelf een training in de miMakkusmethode wilt volgen, kijk dan op “Opleidingen” van onze website.

Share This