Vanmiddag ga ik Jolande observeren. Ze gaat als miMakker Jolie op bezoek bij mensen met een ernstige meervoudige beperking. Jolande kleedt zich met aandacht om. Haar miMakker-kostuum is fleurig. Het kleine rode petje en de rode schoentjes maken het geheel af. Wanneer ze de rode neus heeft opgezet is ze miMakker Jolie. Ze gaat mij voor zonder woorden. Vol verwachting klopt mijn hart.

We komen bij de woonkamer. Jolie ziet een jongeman, Tom, en een vrouw samen koffie drinken. Onrustig schuift Tom op zijn stoel heen en weer. Zodra hij Jolie ziet roept hij hard: “Ja, ja ik heb je wel gezien hoor! Ga maar weg!” Maar Jolie stapt rustig de kamer in en gaat naar een andere bewoner in de woonkamer. Ze blijft op afstand van Tom.

Na een poosje probeert Jolie om Tom te benaderen. Ze ziet dat hij steeds kijkt, wegkijkt en weer kijkt. Jolie laat zich op haar knieën zakken en schuifelt een beetje dichterbij tot ze hem kan aanraken. Ze kijkt daarbij omhoog naar Tom. Naast Tom zit een vrouw die even afwacht wat hij doet. Maar wanneer ze ziet dat Tom nieuwsgierig is, trekt ze zich tactvol terug.

Jolie legt al neuriënd heel voorzichtig haar hand onder Tom zijn hand. Hij accepteert dit en legt zijn hand om die van Jolie heen. Met haar andere hand omvat Jolie zacht zijn andere hand. Zonder woorden, simpelweg er zijn. Tom lijkt te ontspannen en laat zich wat onderuit zakken in de stoel. Jolie gaat nu op een stoel tegenover Tom zitten, nog steeds houden hun handen elkaar vast in een stil contact, waarin alleen het neuriën van Jolie hoorbaar is.

Als vanzelf beginnen hun handen te bewegen in het ritme van het neuriën. Hun handen dansen door de lucht. Hun gezichten vlak bij elkaar. Tom lacht en straalt. Wat een verandering in zijn gezicht en houding. Net nog onrustig en afwijzend, nu zo open en toegankelijk. Ineens wordt het handenspel onderbroken door een kriebel in het gezicht van Tom. Hij wrijft over zijn wang, Jolie spiegelt zijn beweging en wrijft bij zichzelf. Dan wrijft ze over de wang van Tom, dan weer bij zichzelf. Ze vergroot het wrijven, wrijft over haar armen, benen, buik en rug. Ze kan er niet goed bij en draait haar rug naar Tom. Hij begrijpt eerst niet wat ze wil, maar Jolie mompelt en wijst naar haar rug. Ineens begint hij over haar rug te krabben. Jolie zucht blij en opgelucht. Ja, heerlijk! Tom lacht om het blije gezicht van Jolie. Ze schudt hem dankbaar de handen.

Even later maakt Jolie hun handen langzaam los uit elkaar. Ze blaast nog een kushand naar hem ter afscheid. Tom kan zijn ogen niet van haar afhouden, maar hij is ook moe en langzaam vallen zijn ogen dicht.

En dan gebeurt er iets dat mij, Renée, geheel onverwacht in het hart raakt. Samen met miMakker Jolie loop ik over de gang. De vrouw die naast Tom zat houdt ons aan. Met tranen in haar ogen zegt ze: “Wow, wat was dát mooi, wat er gebeurde. Mijn broer is anders altijd bang voor een rode neus.” Ik voel mijn eigen tranen, dit komt binnen. Wat een prachtige ervaring. En ik mocht getuige zijn.

Renée, miMakker in spe

Shares
Share This