Door de gang van afdeling ’t Anbarg loopt miMakker Sientje. Verderop ziet ze mevrouw Sant op een bankje zitten. Mevrouw kijkt naar beneden, ze heeft iets in haar handen. Wanneer Sientje dichterbij komt ziet ze dat mevrouw een pen vast heeft. Mevrouw kijkt er naar en beweegt de pen op en neer.

Sientje blijft op gepaste afstand nieuwsgierig staan kijken naar de bewegingen van mevrouw haar handen. Plots tilt mevrouw haar hoofd op en kijkt Sientje aan. Zodra ze Sientje ziet verschijnt er een glimlach op haar gezicht. Sientje glimlacht terug en gaat met kleine stapjes naar mevrouw toe. Hoe dichterbij Sientje is, hoe breder de glimlach op het gezicht van mevrouw Sant. Als Sientje naast haar staat en aanstalten maak om te gaan zitten zegt mevrouw vriendelijk: “Kom maar.” Daar zitten ze dan, samen op de bank.

Terwijl ze de pen nog steeds in haar hand geklemd heeft, begint mevrouw een heel gesprek. In korte zinnen en losse woordjes vertelt ze over de pen in haar handen. Het lijkt onsamenhangend, maar samen weten ze waar het over gaat. Sientje luistert en reageert bevestigend. En wanneer mevrouw iets grappigs zegt, schieten ze samen in de lach. Hun blikken ontmoeten elkaar. Het contact is voelbaar voor beiden.

Zo zitten ze daar een tijdje, samen op het bankje. Na een poosje pakt mevrouw de hand van Sientje en probeert op te staan. Maar dit lukt niet. Als ze het samen proberen en het weer niet lukt, ploffen ze tegelijkertijd neer op de bank en schieten ze allebei in de lach. Sientje kijkt mevrouw lachend aan en ziet hoe mevrouw haar ogen stralen van plezier.

Uiteindelijk lukt het ze om op te staan. Nog steeds heeft mevrouw de hand van Sientje vast. Mevrouw neemt haar mee naar de huiskamer. Bij een tafeltje aangekomen begint ze weer te vertellen. Dan laat ze Sientjes hand los en gaat zitten. Ze laat de pen zien, zinnen en woorden komen voorbij. Sientje is er ook bij gaan zitten en kijkt aandachtig hoe mevrouw de pen uit elkaar haalt en op tafel legt. “Zo!”, zegt mevrouw en kijkt Sientje lachend aan.

Als vanzelf sluit het contact, mevrouw haar blik dwaalt af. Ze staart stil voor zich uit. Sientje staat rustig op, legt haar hand op mevrouw haar hand. Nog even kijkt mevrouw Sant op, Sientje kust haar spontaan op haar wang ter afscheid. En weer glimlacht mevrouw met stralende ogen. Sientje gaat en blijft in de deuropening nog even staan. Mevrouw kijkt haar na en wanneer Sientje zwaait, zwaait mevrouw terug. “Dag!”

Terwijl Sientje op weg gaat naar de volgende ontmoeting zegt ze tegen mezelf: “Wat was dit toch een mooie ontmoeting”.

Jacqueline Hermus

Shares
Share This