Meneer Gasteren is in tranen wanneer Sophie zijn kamer binnen komt. Zijn ogen lichten even op wanneer hij haar ziet, maar de tranen blijven komen. Sophie gaat bij hem zitten. Ze raakt hem voorzichtig aan. Dit geeft hem zichtbaar rust.

Door zijn tranen heen vertelt meneer dat het niet goed met hem gaat. Hij heeft erg veel pijn en ziet het overduidelijk even niet meer zitten. Wanneer hij dit allemaal tegen Sophie heeft verteld, zucht hij eens diep en ontspant zijn schouders. Hij komt wat rechter op zitten en kijkt Sophie aan.

“Wat fijn dat je er bent. Voelde je dat je even moest komen?”, vraagt hij haar. Sophie knikt. Op zijn betraand gezicht verschijnt nu ook een glimlach. Sophie blaast een handzoen naar hem. Ze krijgt er ook één van hem terug. Dan is het even stil en ze kijken elkaar aan. Ineens zegt meneer: “Weet je, jij bent hier mijn allerbeste vriendin. Als ik jou zie, dan komt het zonnetje thuis.”

Wat mooi dat meneer zoveel aan de bezoeken van Sophie heeft, hoor ik je denken. En natuurlijk is dat ook zo. Wat meneer zo nodig heeft, is erkenning en oprecht contact en dat is wat Sophie hem biedt. Maar naast dit fijne gevoel maakt zo’n opmerking mij, Gerja, ook verdrietig.

Waarom?

Sophie komt één keer in de week of soms om de week. Het gaat steeds om korte bezoekjes. De verzorgenden doen allemaal hun stinkende best. Maar zoals we weten zijn er veel veranderingen in de zorg doorgevoerd. Naast de basiszorg, is er een enorme berg aan administratieve taken bijgekomen. Het zou fijn zijn als daar eens heel kritisch naar gekeken gaat worden. Het kan vast minder, zodat er weer ruimte komt voor wat extra aandacht naar de mensen waar we samen voor zorgen. Aandacht is immers een basisbehoefte waar we niet zonder kunnen. Sophie zou heel blij zijn als ze weer ziet dat ze samen die aandacht en erkenning kunnen geven. Dan kunnen we allemaal weer zo’n zonnetje zijn. Laat dit mijn wens zijn voor het nieuwe jaar.

Namens al mijn miMakker collega’s wens ik jullie fijne feestdagen en een hartverwarmend 2017.

Gerja.

Shares
Share This